Sunday 6 June 2010

Did You Know..?

Jelikož je nádherná jasná obloha rád bych doporučil pár věcí na které se v těchto dnech koukat. Hlavní atrakcí je v těchto dnes Venuše. Pokud se kolem 9 hodiny a později podíváte na severozápad nemůžete jí minout. V tomto období je obzvláště jasná a i s menším binokulárem ji budete schopni rozeznat jako jasně žlutý disk.

Venuše 



Pokud se trochu později podíváte naopak na jih a jihozápad do výšky zhruba 30 stupňů nad horizontem budete moci vidět jasně bílý objekt. Jedná se o Saturn. S menším binokulárem by pro vás neměl být problém rozlišit jeho prstenec, který je v těchto dnech nádherně viditelný a při dobré viditelnosti i jeho větší měsíce. Více na západ je poté Mars, který už je mimo ideální viditelnost, ale scénu na obloze nádherně doplňuje protože je vidět jako jasně červený objekt. Ne vždy je možné během deseti minut zahlédnout 3 planety sluneční soustavy pouhým okem:)

Jak jsem zmiňoval budu každou neděli psát typy na pozorování pouhým okem, ale především s malým binokulárem. Tyto zařízení jsou velmi levná a poskytují obrovskou efektivitu bang-by-buck. Pouhým okem můžete ve tmě vidět zhruba 2500 hvězd malým dalekohledem 10na50 či 7na30 se už jedná o stovky tisíc hvězd.

Příští týden se zmíním o pozorování rojů, jelikož nadchází jejich sezóna. Především však začnu vkládat, seriál se svým komentářem, internetového propagátora astronomie, jehož geniální práci jsem dnes náhodou objevil.  TK, který připravuje sérii SiriusStargazing na AdmromedasWake a stojí také za britským projektem League of Reason propaguje především pozorování binokulárem, aby bylo možné dostat pozorování hvězd k co největšímu možnému počtu lidí. Jak jeho seriál SiriusStargazing tak propagační videa o astronomii a vědě jsou prostě a jednoduše geniální!

Na jeho twitteru jsem objevil také video, které vytvořil a zkompiloval z klipu od Millenium Simulation k roku Astronommie 2009. Klip od MS je použit v závěrečné sekvenci a je oslavou ESA. Pozemní technika, kterou vidíte v závěru jsou observatoře ESA v Chile. 

Musím říct, že přestože jsem podobných videí viděl miliony, tohle mě skutečně velmi oslovilo. Jenom technická poznámka na začátku je na pozadí vidět tzv. Mikrovlné pozadí, animace, která běží uprostřed videa na pozadí je 3D animace tzv. Large-Scale Structure of the Universe. Schéma zoomuje od 39 milionů světelných let až po zhruba 3.9 milionů světelných let rozlohy. Každý bod světla, který vidíte reprezentuje galaxii!  Není také od věci uvědomit si, že obrovská rozloha 39 milionů světelných let a neuvěřitelné množství galaxií v animaci představuje pouze 0.025% předpokládané rozlohy vesmíru.



Nezbývá než dodat: Běžte a dívejte se vzhůru!

Search This Blog

About me

My photo
Co je to život vesmír a tak vůbec. Taky něco o víře, kosmologii, astronomii a možná i filosofii.

Topics

AddThis

Share |