Friday 7 May 2010

A Science of Morality

Ačkoliv si dávám cílenou pracovní pauzu a oddávám se pouze nudě s Aristotelem a tudíž jsem si musel zakázat myslet na astronomii a kosmologii, tento vstup si jednoduše nemůžu odpustit!

V únoru jsme zde linkoval TED talk Sama Harrise o vztahu etiky a vědy. Debata na toto téma se neuvěřitelným způsobem rozběhla. V čele kritiků neustále stojí (dnes už můj absolutně neoblíbený-silně se mi nelíbí ani jeho výklady o čase) Sean Carroll a Russell Blackford. U obskurního "metaetika" typu Blackforda bych ještě jeho postoje chápal, Carroll mě poměrně mrzí (i když koneckonců je to levičák). Článek je také více či méně odpovědí na poslední blogentry Seana Carrolla k tomuto tématu.

Sam Harris včera na Huffington post zveřejnil článek shrnující stav debaty a svoje postoje. Nebudu tady složitě rozvádět obsah, jen řeknu, že ten člověk mi jednoduše mluví s duše a podepsal bych každé jeho slovo.
 Přečíst si tento článek je naprostá nutnost.

Obzvláště se ztotožňuji s dvěma větami:

I don't think one has fully enjoyed the life of the mind until one has seen a celebrated scholar defend the "contextual" legitimacy of the burqa, or a practice like female genital excision, a mere thirty seconds after announcing that his moral relativism does nothing to diminish his commitment to making the world a better place.


a


Second, I am convinced that every appearance of terms like "metaethics," "deontology," "noncognitivism," "anti-realism," "emotivism," and the like, directly increases the amount of boredom in the universe


Druhé tvrzení jak si jistě přečtete, následuje vyznání, že Harris chce mluvit jasně a srozumitelně bez černé magie "radobyodborného" názvosloví humanitních věd. S tím skutečně nejde než souhlasit...Humanitní "pseudo-terminologie" jednoduše pouze zastírá obsahovou prázdnost. Čestné místo s naprostou samozřejmostí v tomhle závodě obskurnosti patří filosofii. Není my jasné proč většina filosofů, jinak třeba i srozumitelných, v té či oné fázi sklouzává k podobné pseudo-mluvě. Snad je to podvědomá snaha být vědci? A věda přeci jak všichni víme musí mít svůj pojmový aparát! Na druhou stranu, nebuďme nespravedliví a přiznejme " kredit" i vše ostatním humanitním "vědám".


A Science of Morality, Sam Harris, Huffington Post

Search This Blog

About me

My photo
Co je to život vesmír a tak vůbec. Taky něco o víře, kosmologii, astronomii a možná i filosofii.

Topics

AddThis

Share |