Sunday 6 December 2009

Skepticism...not for Tom Cruise?

Když jse si dnes četl o Einsteinovi vzpoměl jsem si na slavný magazín SKEPTIC, ve kterém byl citován například následující Einsteinův dopis:

"I received your letter of June 10th. I have never talked to a Jesuit priest in my life and I am astonished by the audacity to tell such lies about me. From the viewpoint of a Jesuit priest I am, of course, and have always been an atheist."

Letter to Guy H. Raner Jr. (2 July 1945), responding to a rumor that a Jesuit priest had caused Einstein to convert to Christianity, quoted in an article by Michael R. Gilmore in Skeptic magazine, Vol. 5, No. 2, (1997)


Skeptic je popularně naučný magazín s někdy trochu kontroverzními tématy, ale stále je to dostatečně seriozní a hlavně čtivé. Subscribe je poměrně drahá legrace (6USD za číslo). Proto můžu doporučit, alespoň jejich vtipné  podcasty nebo weekly newsletter.

Když už jsem u toho skepticismu, není možné nezmínit Skeptics Guide to the Universe a jejich podcasty.
A pokud mluvím o tomto seskupení, tak bych především rád upozornil na Rebeccu Watson, která je zakladatelkou SGtU, je velmi zajímavá a hodná obdivu z mnoha důvodů. Nejem proto, že je známou a neunavnou propagátorkou kritického myšlení a Atheismu po celých Státech, fotí "skeptic pin-up kalendáře"
 a zároveň je živoucím důkazem kompletní nepravdivosti tezí prof. Štěpána o ženách. Pokud budete sledovat její blog SKEPCHICK najdete si určitě i svoje důvody.

Jediné čím si nejsem, ohledně banneru výše, jist je to, zda je ze skeptického myšlení vyloučen jenom Tom Cruise, či i ostatní lidé co věří na neviditelné jednorožce, mimozemštany přinášející bibly nebo i ing. Ivan Benda a s ním i většina ostatních věřících?