Sunday 7 February 2010

Live Reality Show

Edit 12.52 8.2 - Endeavour je na orbitu a chladí, pro další zprávý a podrobnosti doporučuji Live zpravodajství webu Space.com
Edit 10.39: Takže Endeavour dostala na T-minus 9 NO/GO, tzn. start byl právě oficiálně posunut kvůli nepříznivému počasí (kritéria pro vzlet jsou poměrně náročná) minimálně o 24 hodin. Tudíž máte zítra v práci touhle dobou jedinečnou příležitost sledovat vzlet raketoplánu. Pro orientaci přesný čas zítřejšího pokusu bude 10.14 (9.14.GMT) našeho času ZDE.

Za necelou hodinu (přesněji 31 minut) startuje poslední noční let raketoplánu, které jsou obzvláště efektivní podívanou. O raketoplánech a jejich blížícím se konci jsem psal zde. Vzlet Endeavour jste mohli (nebo můžete) sledovat live zde a o průběhu countdownu a tom co se při něm děje se dočtěte např. zde.

Kdy už nám letí raketoplán vynést další součást ke stanici ISS (konkrétně modul Tranquility, pojmenovaný po Mare Tranqulitatis na Měsící, kde přistálo Apollo 11), zmíním i nový feature, nedávno zpřístupněný NASA. Jedná se o Live Stream video z ISS. Můžete tak s pomocí venkovní kamery sledovat nejen ISS, která rychlostí 27,724 km/h obíhá po LEO Zemi (to šlo i doposavad), ale novinkou jsou živé záběry z vnitřku stanice a možnost sledovat práci astronautů a kosmonautů (to jsou rusové). Pokud není video dostupné zrovna pokud si ho zapnete, nezoufejte. Stream videa je k dispozici, vždy jen pokud je ISS v dosahu pozemních přijímačů na Floridě. tzn. intervaly po 45-ti minutách.
Obzvláště zajímavé bude tuhle " reality show" sledovat v příštích dnech kdy bude na návštěvě právě raketoplán Endeavour a bude všude kolem pěkně rušno. Rozhodně je to zdaleka nejzajímavější "reality show" jakou kdy televize vysílala.