Monday 1 February 2010

Giant Leap Backwards

Update  tohoto článku: Tak bohužel to dopadlo jak všichni čekali. Dnes Obama předložil finální verzi rozpočtu a je zde navrženo, ne pozastavit, ale uplně zrušit programy Ares, Orion a Constellation (rozpočět NASA v PDF). Poslední šance je, že kalifornští a floridští senátoři NASA (resp. tyto programy) ubrání (edit: což už je v tuto chvíli vlastně jedno, protože Obama může být donucen program nakonec pustit, ale bez peněz..).

Obama se chce soustředit na soukromé lety na orbit. To poměrně trefně komentoval Sen. Richard Shelby (Ala.):


"China, India, and Russia will be putting humans in space while we wait on commercial hobbyists to actually back up their grand promises," 


Jak sice správně připomenul Phil Plait, soukromé společnosti se budou dostávat podle "plánu" na orbit dříve než program Constellation. Tahle úvaha je ale bohužel značně zjednodušená (jak upozornil např. Gary Miles) z několika důvodů: 
Projekt Constellation by sice vytvořil 5 letou mezeru od konce raketoplánu (2010) do roku 2015, ale primárně nebyl určen jen pro lety na orbit, ale pro "heavylift", tedy sestavení Modulu Orion a lety na Měsíc, možná i Mars. Dále termín by byl více méně jistý. U soukromých společností, jež jsou v současnosti skutečně spíš kroužky bohatých kutilů a "aviation enthusiasts", se termíny neustále posouvají. Například  programy SpaceX jsou "dva roky před dokončením" už posledních 15 let. Nehledě na to, že se bude jednat pouze o dopravu personálu a drobnějšího materiálu na LEO (Lower Earth Orbit). Tedy jsme u te samé nudy kde jsme byly a bude to trvat dalších 10 let. Rozpočet NASA jako celku se sice velmi lehce zvýšil, ale vzhledem k jalovému plánu nechat ISS na orbitu ještě deset let, i když měla hořet v atmosféře již možná příští rok, to známéná silné mínus do dalších let. takže všechno špatně. Obama otevřeně přiznal, že jediné o co jde je "Bang by Bug", tedy soukromé společnosti vytvoří za investované peníze víc pracovních míst. Ano, víc pracovních míst, ne větší efektivitu nebo lepší cíle... jen pracovní místa. Moc by mě zajímalo jestli, když Obama přes svoje vzletné řeči, přemýšlí takto přízemně, budě těch míst alespoň polovina počtu míst zaniklých vinou zrušení Constellation.


Téma budu nadále sledovat. K problému doporučuji skvělý přehledový článek s dalšími odkazy na 80Beats, oblíbené SpacePolitics a klasiku SPACE zaměřený na reakci zákonodárců v US.