Saturday 30 January 2010

So long Moon.. and Mars

edit: Po přečtení všech možných komentářů (např. zde) na většině relevantních serverů jsem skutečně napjatý na to co Obama řekne ve svém finálí prohlášení o rozpočtu v pondělí. Ve světle událostí na konci týdne lze snad doufat, že silný tlak jeho vlastních kongresmanů ho donutí přehodnotit už prvotní návrh, který by neměl příliš velkou šanci uspět v Kongresu. Tak či tak je zjevné, že Obama se bude snažit prosadit "realističtější cíle" oproti návratu na měsíc.

Jelikož se moje optimistické  očekávání (zde a zde) vkládané do prezidenta Obamy a jeho přístupu k vesmírnému programu v posledních dnech naprosto zhroutilo, jsem velmi smutný. První se spekulacemi o rušení programu letu na měsíc přišel Orlando Sentinel a pak už se s nimi, na americké mediální scéně, roztrhl pytel. Všichni čekali na zprávu o stavu Unie a očekává se definitivní rozpočet NASA v pondělí.
Jedno je ale už jasné: Obama připravil mnohem horší rozpočet a škrty pro NASA a především program Ares, než si kdo dovedl představit. Nejde jen o program raket Ares, který má nahradit raketoplány, ale i na něj navázaný program Constellation (návrat člověka na měsíc do 2020). Škrty znamenají faktický konec těchto programů.  Krátkozrakost podobných rozhodnutí je až neuvěřitelná. Z pohledu Evropana nejde o to, že v oblastech Kalifornie a Floridy může přijít o práci až desítky tisíc lidí z odvětví science/high-tech a nakonec ani o ztrátu prestiže USA a Evropy na úkor Indie a Číny, které plánují svoje vlastní ambiciózní programy. Hlavním problémem je, že v případě přijetí podobných škrtů, to znamená jedinou věc: v přístích 15 či 20  letech se rozhodně nepodíváme na Měsic... o Marsu ani nemluvě.
 V tomto bodě je také důležité si uvědomit, že ze strany Indie a Číny nejsou problém peníze či ochota investovat, ale jedoduše vědecká kapacita. USA jsou v široké mezinárodní spolupráci jedinou zemí, která je schopná díky kumulaci nejlepších vědců, na tamnějších univerzitních a výzkumných centrech, provozovat skutečně přímosné a velké vědecké programy. V případě Číny i Indie se bude jednat o čistou investici do politického kapitálu, bez jakéhokoliv dalšího přesahu.

Dále: škrty v programu Ares povedou k faktickému rozpuštění týmu a posléze nutnosti začít nový program uplně od nuly. To bude mít za důsledek nejen obrovské zdržení dlouhodobějších, velkých a inspirativních projektů letů člověka na Měsíc a Mars, ale velký problém pro systém zásobování ISS a dopravu vědeckého materiálu na orbit. Toto odvětví se tak stane více či méně závislé na soukromé sféře, která však není z mnoha důvodů na takový úkol ani zdaleka připravena. Obama naopak holdlá prodloužit životnost stanice ISS do roku 2020 a vyhodit tak naprosto zbytečně další desítky či stovky miliard dolarů za projekt, který je efektivně k ničemu, jeliko všechny výzkumy které probíhají na Lower Earth Orbit mohou většinou probíhat v laboratorních podmínkách i na zemi a především kroužení kolem země po 40 letech už jednoduše nikoho nevzrušuje.

 Hawajan Obama tak dokazuje, že má s prezidentem Kennedym, ke kterému se strašně rád přirovnává, společného jen velmi málo. Ve svém projevu o stavu Unie dokonce mluvil o nutných škrtech v NASA jako o "nutnosti škrtat nepotřebné výdaje, oproti tomu co je potřeba. A "NASA bude mít v budoucnu za úkol se soustředit na aktuálnější a důležitější úkoly, jako je globální oteplování." !!! 

Je to jako bych poslouchal našeho pana prezidenta, jenomže vzhůru nohama. Jelikož je tohle téma pro mě příliš emotivní nebudu se  němu raději dál vyjadřovat, protože bych ho pravděpodobně nebyl schopen držet v rovině slušnosti. Jedinou nadějí zůstává, že se jak v táboře republikánu, tak především demokratických kongresmanů vzedmula poměrně silná nevole a Bílý Dům tak bude mít, doufejme, velký problém tyto škrty v rozpočtu NASA prosadit. Demokratická členka Kongresu označila Obamův plán za "jednoduše nepřijatelný" (více zde)
Jediné co mě k Obamově krátkozrakosti napadá je asi citát Carla Sagan v updatu k 5 epizodě Cosmu po 10 letech:

"If all goes well, landing module would set down on surface of Mars.  It would be very expensive of course. The  key issue on my mind is whether the unmet needs down here on earth should take priority.."


 "But that´s a question even more properly addressed for example by military budgets, one trillion dollars spend worldwide every year.. You can buy a lot for that." (Obama navyšuje např. rozpočet ministertva obrany, oproti jeho tolik nenáviděnému předchudci Bushovi o min. 12 procent - tzn. o 150 miliard dolarů, o penězích na bailouty nefungujících bank a továren nemluvě)