Sunday 17 January 2010

NON-BELIEVERS GIVING AID

Obvykle nebyvam prilis naklonen nejruznejsim dms a charitam, jelikoz povazuji za nejucinejsi formu pomoci platit dane a potazmo pomoc organizovanou statem (viz napr. americka armada na Haiti). Hlavnim duvodem je to, ze se velmi znacna cast objemu penez kterou poslete rozpousti v poplatcich operatorovi, poplatcich organizotorovi, platbe paypal apod., nehlede na to ze se bohuzel casto jedna o charity nabozenske pracujicich na systemu:

Accepting Jesus + Bible = Food

Rozhodne vsak nechci snizovat vyznam mezinarodni pomoci a charity - prave naopak. Proto me takovou radost udelala iniciativa Reason Project a Richarda Dawkinse Non Belivers Giving Aid. Pokud jste uvazovali o darovani penez pro Haiti, rozhodnete se pro tento projekt.

Přispějte přímo ZDE

Nejen proto, ze cilem je rozbit mytus o soucitnych vericich oproti cynickym a zlym nevericim. Ale predevsim proto, ze UPLNE VSECHNY VASE PENIZE PUJDOU PRIMO na ucet "lekaru bez hranic" nebo cerveneho krize ( obe nenabozenske spolecnosti, dnes diky bohu i Red Cross) a tudiz primo na pomoc lidem na Haiti. To predevsim diky Richardu Dawkinsovi, ktery z vlastni kapsy uhradil "feecap" paypalu 10.000USD. A tudiz neplati ze cim vic poslete tim vic zaplatite na poplatku.

Nezbyva nez doufat, ze pomoc na Haiti bude ucinna a toto nestesti bude znamenat prelom v dejinach teto zeme. Konec woodoo, animismu, nabozenstvi a obcasnkych valek (pri kterych mimochodem zahynulo mnohem vic obyvatel a mnohem horsim zpusobem nez pri tragickem zemestreseni).

Nemuzu si odpustit jeste poznamku na zaver. Lide, by krome obcasnych projevu solidarity s ostatnimi lidmy, at uz jakkoliv vzdalenymi ci blizkymi, meli podobnou solidaritu projevovat i s ostatnimi castmi nasi uzasne biosfery. A tim nemyslim jenom obvykle krasne kvetiny, pandy, velryby a delfiny (kteri mivaji casto komplikovanjesi socialni vztahy nez lide;), alei s osklivymi zviratky a rostlinkami.

Nehlede na to, ze my vsichni, kteri vime, kde je nas rucnik si uvedomuje, ze jsme az treti nejinteligentnejsi forma zivota na zemi. Bronzova medaile v inteligenci je skvele videt na nasem panu krali, ktery nejen ze dozajista nepochazi z opice, ale take moc dobre vi, ze budoucnost je jen scifi a my bychom se meli starat jenom o soucastnost a sami o sebe (jak nam slavne sdelil ve svem "prekrasnem" novrocnim projevu) a neposilat nikam zoldnerske vojaky, doktory a inzenyry.

Edit: Dnes v upresnujicim mailu od reason project prislo, ze Dawkinsova nadace behem 24 hodin vybrala 50tis dolaru. Tak se nenechte zahanbit;)