Sunday 10 January 2010

Little System of Sol

Dnešek je velmi důležitým mezníkem v astronomii a vědeckém poznání obecně. Jak jistě mnozí vědí 7.ledna 1610 Galileo Galilei poprvé svým upraveným dalekohledem (z října 1609) pozoroval měsíce Jupitera. Tyto čtyři objekty byly později nazvány galileovské měsíce, jelikož Jupiter má ve skutečnosti satelitů mnohem více (konkrétně 63 ve většině pojmenováné po milenkách a oblíbencích Jupitera/Dia).















(Io, Europa, Ganymedes, Callisto -zdroj Nasa.gov)

Avšak až dnes, 10. ledna, mu jeden z objektů zmizel, jak usoudil, za Jupiterem. Postupně (od 10 do 15 ledna) Galileo došel k závěru, že "planety" kolem Jupiteru obíhají (viz Sidereus Nuncius 3:81- lat)
Tato situace se mu stala nejen  potvrzením heliocentrického modelu, ale také ho vedla k myšlence, že podobných "slunečních soustav" může být obrovské množství, kde hvězdy zůstávají "pevně uprostřed" zatímco planety obíhají po dokonalých kruhových drahách (Galileo odmíntul eliptické Keplerovi dráhy právě z důvodu "dokonalosti" tvaru kruhu) Toto zjištění bylo zásadní pro jeho pojetí mléčné dráhy, kterou identifikoval jako množství hvězd (podobným slunci) oproti jejímu zavedenému konceptu jako  mlhoviny.  Heliocentrický model dále potvrdil v sprvnu podrobným pozorováním dráhy Venuše (ale o tom až v srpnu:).

Nakonec ještě v barvě!
Ganymedes
Europa
Callisto