Saturday 23 January 2010

Deep Impact?

Vypadá to, že ve Státech začali konečně číst můj  blog a sledovat mojí skupinu na facebooku a možná trochu poslouchal Martina Reese ;) Spoustu lidí překvapuje, když se dozvědí, že z kosmu hrozí planetě, ale především lidem (jak tvrdí Stephen Hawking)  mnohem větší nebezpečí než cokoliv co na nás číhá tady v "sub-lunární" sféře. Tato rizika byla dlouho přehlížena a pod-financování tohoto sektoru výzkumu a planetární ochrany obecně bylo často kritizováno jak Martinem Reesem tak například našim dobře známým Philem Plaitem.
 (Image: Joe Tucciarone/SPL)

Včera vody silně rozčeřila zpráva panelu National Academy of Sciences - Defending Planet Earth (NAS- americká akademie věd), která zdůrazňuje nedostatečnou ochranu země a nutnost investovat v této oblasti.
(EDIT: finální zpráva NAS)

Zpráva panelu NAS rozvířila mediální (New ScientistSpace.com) zájem o toto téma. Doufejme, že se věci začnou hýbat správným směrem a vzbudí to i zájem vládní. Je důležité si uvědomit co zpráva vyzdvihuje: Poměrně malé částky (řádově stovky milionů dolarů) investované do sledování potenciálně nebezpečných objektů nám můžou pomoci předpovědět možné objekty na kolizním kurzu na sto let dopředu a případně se připravit na údálost nebo se pokusit ji odvrátit. To je dozajista velmi málo s porovnáním s prostředky vydané vládami například na bailouts krachujících bank. A na rovinu i kdyby to měla být finančně náročnější investice než experiment LHC, tak by to rozhodně stálo za to. V současnosti nejde ani tak o odvrácení katastrof typu vymírání druhů v období Chalkolitu způsobené nejspíš dopadem meteoritu (o velikosti jen 10km v průměru), který vytvořil kráter Chixculub, jelikož to je jednoduše mimo jakékoliv  naše možnosti. Jedná se spíše o prevenci a ochranu před menšími objekty, které se mohou náhle vynořit z vesmíru nebo meteority typu Apophis, jejichž dopad může být sice ne kataklyzmatický, ale přesto velmi ničivý (1500 Megatun TNT- tj. 10.000krát víc než bomby shozené v roce 45- as we doctors say - very big boom).

dále doporučuji rubriky
New Scientist - Asteroid Get Stared
Asteroid Watch NASA (krátké video o nich)