Tuesday 12 January 2010

Malinkaté sluníčko

Musím se dnes podělit o obrázek jež je Today´s Featured Picture of the Day na Wikipedii, jelikož to opravdu stojí zato. Pokud člověk není tak zapaleným sběratelem "nepodstatných" informací  a neotvirá wikipedii xx-krát denně jako já, může tento feature přehlédnout.
(Image credit: Dave Jarvis, Wikipedia, Plné rozlyšení zde doporučuji!)

Jedná se o překrásné porovnání velikostí planet naší sluneční soustavy s naší hvězdou a posléze porovnání nejznámějších hvězd, které můžeme spatřit na noční obloze, se sluncem. Vidíme tak například porovnání naší nejjasnější zimní hvězdy Sirius nebo Betelgeuse v souhvězdí Oriona. U Alpha Orionis (nejjasnější hvězda souhvězdí podle magnitudy - velikosti jasu) si dovolím malou etmologickou odbočku. Je dobré zmínit, že Betlegeuse se rozhodně nečte BeetleJuice (jak si většina lidí myslí), jelikož její název pochází z arabštiny a mělo se za to, že původní význam byl podpaždí obra. Ve skutečnosti je to chyba vzniklá transliterací a původní význam je Bait al-Jauza - House of Orion - míněno tedy celé souhvězdí a "náš" Betlegeuse se nazýval rameno Oriona). Každopádně výslovnost podle oxfordského slovníku je : 'bɛtəldʒjuːz'bɛtəlʒœz and 'biːtəldʒjuːz (hebrejštináři vědí svoje jak to přečíst skutečne správně:)

Za zmínku stojí také  VY Canis Major, což je největší známá hvězda a na našem nebi se jedná o objekt s téměř největší magnitudou.  Je součástí souhvězdí "Velkého psa" jež následuje Oriona na jeho honu za "Štíren" (se kterým se na nebi nikdy nepotká). Kromě největší známé hvězdy je oblast Canis Major zajímavá také tím, že se zde nachází nejbližší sousední galaxie naší "Mléčné dráhy" a to Canis Major Dwarf (která byla objevena pred 7 lety a zatím si drží prvenství - články New Scientist, NASA)
Tento fakt zmiňuji z prostého důvodu; za nejbližší  galaxii je často v obečném mínění přijímána Andromeda. Ta je však pouze nejbližší velkou galaxií "našeho typu" (spirálovou). To bude asi tak všechno co mě metodou volné asociace k tomuto krásnému obrázku napadá.

edit: Právě jsem zjistil, že včera věčer napsal vstup o zmiňovaném Betlegeuse i Phil Plait na svém  (zde několikrát zmiňovaném) blogu Bad Astronomer. Betleguese je totiž právě v těchto dnech naprosto nejvýraznější hvězdou na obloze na obou hemisférách. Rozhodně stojí za přečtení!