Sunday 31 January 2010

Make Something Up

Dnes krátce o Asterismu (Asterismech? - Asterisms), který u nás není příliš známým pojmem resp. koníčkem. Asterismus je v primární významu výrazná skupina hvězd, která pozorovateli připomíná nějaký tvar a především nepatří do žádného z "oficiálních" souhvězdí (konstelací). Těch západních konstelací, odsouhlasených v roce 1952, je 88 a z nich 48 známých už od antiky.

Konstelace jsou důležité ne kvůli astrologii nebo mýtům, ale především kvůli orientaci a popisování oblohy. Každá konstelace má totiž vymezený prostor na obloze a jednotlivé hvězdy mají přidělenou hodnotu (řecké písmeno od alfa) podle magnitudy. Tyto hodnoty jsou poté základními výchozími body pro popis objektů v jejich okolí.

Zdánlivé tvary, které se mezi tyto konstelace neřadí jsou tedy Asterismy. Někdy bývají značně výraznější než "konvenční souhvězdí". Nejznámějším příkladem je "indiánská velká naběračka", neboli náš Velký vůz, část souhvězdí Velké medvědice nebo W v souhvězdí Kassiopea.

Asterismus, se ale říká i koníčku astronomů ve vyhledávání podobných tvarů a jejich popisu. Tato činost často slouží i jako propagace Astronomie. Nepotřebujete teleskop, ideální k tomuto účelu je triedr nebo dokonce i divadelní kukátko. Je to tudíž činnost přístupná všem, nepotřebujete drahou techniku, nepotřebujete znalosti (alespoň ze začátku), stačí jen nadšení, pozorně se koukat... a žasnout.

Nejrůznějších Asterismů je obrovské množství, velmi zajímavé najdete například na této skvělé strance i s obrázky. Bohužel s kvalitními weby o Asterismech se zrovna pytel neroztrhl, alespoň není nikomu omezována jeho fantazie. Zde alespoň velmi známá a krásna Kembelova Kaskáda:

Jak už jsem zmínil, Asterismy jsou skvělý způsob propagace Astronomie, protože se jedná o koníček pro každého. Bohužel jako skoro celá amatérská Astronomie skoro neprovozovatelný v našich podmínkách polovinu roku, ať už kvůli mrazu nebo mrakům. S pohledem na Kaskádu už tedy nezbývá než doufat, že už se konečně oteplí.

Toto téma je bezesporu zajímavé také z dalšího důvodu. Ukazuje na silnou nahodilost a subjektivitu "souhvězdí". My a naše Astronomie používá z velké části původní řeckou představivost a mythologii. Čínská či indiánská nebo lidová souhvězdí jsou úplně jiná. Nechci tím naznačit, a to ani náhodou, něco jako relativitu poznání nebo uzurpování poznání a označování západem a " západní vědou". Mířím, jak jinak, k Astrologii. Souhvězdí, jejich "dómy",  polohy a podobné krávoviny hrají v téhle pseudovědě velký význam. Asterismus nám ukazuje jak jsou tyto konstrukce závislé na fantasii lidí. Vyplývá z toho jediná věc: až bude teplo běžte ven a najděte si svoje souhvězdí a třeba si i vymyslete svojí Astrologii, bude funkční úplně stejně jako každá jiná.


Asterismy v Astronomii neplést s těmi v mineralogii , kde se jedná o pojem popisující optický jev připomínající hvězdu na safírech a dalších drahokamech.