Friday 29 January 2010

Remembering Challenger

Ačkoliv je toto smutné výročí zmíněné na většině známých blogů a webů, nedá mi to ho nepřipomenout také :(


Je to přesně 24 let, co odstartoval raketoplán Challenger a po 73 vteřinách explodoval. Toto neštěstí vyústilo v pozastavení programu pilotovaných letů na Lower Orbit na 32 měsíců a předznamenalo ne-příliš slavnou éru raketoplánů. Raketoplán ve skutečnosti neexplodoval, jak se dlouho předpokládalo, ale "disintegroval" vlivem přílišného zrychlení v důsledku selhání tzv. O-ringu  (zjednodušeně těsnění na jedné z postranních raket na pevné palivo) již při startu raketoplánu. Tyto smutné události vedly k  průzkumu selhání Rogersovou komisí (jejíž členem byl i R. Feynman) a značnému poklesu důvěry americké veřejnosti v program pilotovaných letů na orbit.

Ačkoliv jak jsem zde zmínil, považuji výsledky pilotovaný letů za diskutabilní, nic to nemění na nutnosti uctění památky posádky Challengeru:


Na palubě Challangeru  STS-51-L:

Francis "Dick" Scobee (Commander)

Michael Smith (Pilot)

Judith Resnik (Mission Specialist)

Ellison Onizuka (Mission Specialist)

Ronald McNair (Mission Specialist)

Gregory Jarvis (Payload Specialist)

Sharon Christa McAuliffe (Payload Specialist - Teacher in Space)





 (přední řada): Michael J. SmithDick ScobeeRonald McNair; (zadní řada) Ellison OnizukaChrista McAuliffe,Gregory JarvisJudith Resnik.




Mnoho lidí přisuzovalo vinu příliš napjatým programům NASA na konci 80´let, kdy nemohla být dodržena potřebná bezpečnost nutná pro bezpečný vzlet raketoplánu. Největším kritikem napjatých rozvrhů NASA byl právě Feynman, který se v rámci vyšetřování stával "neřízenou střelou" a ve svém známé zprávě prohlásil např.:

"For a successful technology, reality must take precedence over public relations, for nature cannot be fooled."


Včera bylo výročí další tragické události NASA - požáru v modulu Apollo 1, jak ho připomenul např. Phil Phlait

zde jediný přímý záznam z televize CNN: