Thursday 21 January 2010

Because We Can

Jak dnes uporoznil Phil Plait, Haiti po včerejších otřesech potřebuje další pomoc


Je potřeba racionální, rychlé a spávně cílené pomoci o to více, že se množí naprosto odporné případy zneužíváni tohoto neštěstí. Ať už se jedná o sektářské scientology nebo stejně sektářské a absurdní vyhazování peněz za audio-bible od evangelíků pro lidi kteří potřebují základní ošetření, rozhodně je to velmi vzdálené civilizované formě pomoci. I když si stále myslím, že skutečně zásadní pomoc je státní, měli bychom všichni darovat z prostého důvodu, který předložila Sandra Bullock

On the Golden Globes red carpet, when Ryan Seacrest asked Bullock why she made the donation, she simply replied, "Because I can."

Bohužel se množí se také ideové a politické zneužívání zemětřesení na Haiti. Nejvýraznější a zároveň jeden z nejstupidnějších byl výlev Pata Robertsona:

 "And they got together and swore a pact to the devil. They said 'We will serve you if you will get us free from the prince.' True story. And so the devil said, 'Ok it’s a deal.' And they kicked the French out. The Haitians revolted and got something themselves free. But ever since they have been cursed by one thing after another," Robertson said

Trochu mi to připomíná argumentaci ultra-ortodoxních židů, kteří tvrdí, že holocaust byl trest za sekularizaci a odklon od tradice. Jako vždy se ozvala známa firma Rush Limbaugh, který obvinil prezidenta Obamu, že se skrze materiální a finanční pomoc (přislíbeno 100M USD na okamžitou pomoc) snaží získat politický kapitál u "barevné" části obyvatelstva USA.(ještě zde) Skutečně souhlasím s Keithem Olbermannem (komentátor známy svým pořadem "Countdown"), který je velmi tvrdě a nevybíravě kritizoval, že životy těchto psychopatů nemají sebemenší cenu a pokud existuje peklo je vyhrazené rozhodně ne pro ateisty (ty máh bůh rád, protože ho neotravují a hledí si svého), ale pro jim podobné idioty.


Edit: Když už sem se při tématu Haiti tak pěkně rozčílil, tak ještě přidám téma na které mě minulý týden upozornil Filip. Francie  ústy svého ministra pro spolupráci Alain Joyandeta vyjádřila obavu že Američané chtějí Haiti okupovat a kritizovala roli USA v pomoci Haiti!  Když čtu takovéhle "kecy" (obzvláště z úst Francouzů) zůstává mi rozum stát snad více, než u výlevů křesťanských fundamentalistů. Je ale jasně, že Francouzi to se svou bývalou "otrockou kolonií" prostě jen myslí dobře!