Tuesday 16 March 2010

Druhý div sluneční soustavy

Včera v 9hod. večer BBC2 odvysílala druhou část pěti dílné série Wonders of the Solar System s názvev Order out of Chaos. Jak jsem psal minulý týden budu tuhle sérii sledovat každý týden, jelikož to skutečně stojí za to. Minule jsem se stručně zmiňoval o prof. Brianu Coxovi, který je průvodcem a spolutvůrcem pořadu.

Jeho entusiasmus při výkladech o vědě je skutečně obdivuhodný. V každé větě je cítit jeho obrovské nadšení pro vědu.


 "We worked that out [energii vydávanou sluncem]," he continued, "by using some water, a thermometer, a tin and an umbrella. And that's why I love physics." 


Pro mnoho lidí (i v Anglii), kteří se nezabývají populární vědou a obzvláště pro všechny mimo UK byl prof. Cox relativně neznámou postavou, ačkoliv se dlouhodobě angažuje v popularizaci fyziky a je mluvčím CERNu. Je tedy velmi pozitivní, že brilantní pořad jako jsou Wonders, který sklízí v Anglii ty nejlepší recenze a ohlasy mu poskytne popularitu, kterousi zaslouží a tím i lepší prostředky k dalšímu  propagování fyziky, astronomie a vědy obecně.

Ohlasy jsou natolik pozitivní, že například Den of Geek navrhl, aby byl Brian Cox naklonován a umístěn do každé třídy v Anglii, aby zvrátil tragický stav vědomostí dětí o vesmíru. Podobný postup by jistě více než prospěl i u nás. Když už jsem  minulý týden srovnával Carla Sagan a Briana Coxe je dobré připomenout, že svého času se objevovali výzvy i ke klonování Carla. Nezbývá než doufat, že se prof. Coxovi podaří prorazit na druhou stranu atlantiku tak jako se Saganovi podařilo prorazit ve vše anglicky mluvících zemích světa.

Ale vraťme se k druhémů dílu Order out of Chaos. V tomto příznačně nazváněm díle nám Cox představuje především  "druhý div sluneční soustavy" Saturn a jeho prstence. Saturnu se ne náhodou někdy nazývá Lord of the Rings. V tomto díle se podíváte na jedny z nejzajímanějších míst na naší planetě. Namátkou jsou to pouště na jihu Spojených Států, ale především norské fjordy.

 Pro člověka prožívajícího stereotypní koloběh je jednoduché zapomenout, že nejsme ničím vyjímečným ani odděleným od zbytku vesmíru a že žijeme na obrovském kusu kamene, který rotuje ryclostí 1669 km/h kolem své osy a řítí se neustále závratnou rychlostí 107278 km/h kolem slunce. Jednou z hlavních point seriálu je tak ukázat, že fyzikální zákony, které dávají vzniknout úžasný jevům na naší planetě platí v celé naší sluneční soustavě a vesmíru. Ukázat, že jedny a ty samé jednoduché zákony fyziky řídí pád kamene a pohyb ledu na zemi a stejně tak pohyb planet kolem naší jasné a životadárné hvězdy a pohyb mohutných galaxií.

Můžeme tak porovnat jak stejné síly a zákony fyziky, kterými se řídí tornáda v amerických pouštích formovaly gigantická oblaka vodíku do hvězd jako je naše Slunce a proudění ledových ker ve fjordech se snadno porovná s principy, které daly vzniknout fantastickým ledovým prstencům Saturnu:
Druhý díl se bohužel ještě neobjevil na internetu na torrentu a proto znovu přikládám pro všechny kdo nemají kabelovou televizi alespoň odkaz na rapidshare kde si můžete Order out of Chaos stáhnout na dvě části. Hned jak se objeví kvalitnější zdroj link updatuji. 

RAPIDSHARE Episode 2 part 1, part2.

V celku můžete druhý díl stáhnout ZDE

Zatímco budete stahovat podívejte se na upoutávku k aktuálnímu dílu a doufám, že si budete tento úžasný seriál užívat stejně jako já a budete se těšit na třetí díl s názvem Blue Thin Line.