Wednesday 10 March 2010

Urychlovač musí být odpojen???

Cítím jako povinnost vyjádřit se k absurdnímu článku, který se dostal na hlavní stranu u nás oblíbeného internetového ruďasu. Internetové Právo naprosto nepochopitelně šírí nesmysly a dezinformace.

Projeďme si to pěkně postupně. V článku se tvrdí, že "tento měsíc se navýší energie srážek až na 7 TeV." Pokud by dotyčný redaktor nebyl úplně mimo vědel by, že k tomu dochází právě v těchto dnech viz článek Full Steam Ahead. V tuto chvíli můžete sledovat status a provoz celého okruhu a detektorů při práci onlině skoro v reálném čase. Například zde je asi nejpřitažlivější z detektorů ATLAS.

(obrázek-obnovující se  pic s aktuálním online statusem- pokud se vám obrázek nezobrazuje refreshujte stránku a objeví se vám aktuální stav detektoru, picture credit Atlas.ch)


Článek údajně vychází ze zdroje ČTK, tam je však možné najít k tématu pouze čtvrt roku starý článek před prázdninovou pauzou LHC, ze kterého autor pravděpodobně vypotil a pokroutil některá fakta.

Nejvíce zarážející, je ale vyznění a pointa celého článku, že LHC musí být ZASE odstaveno, kvůli poruše. V současné době jak jsem zmínil běží okruh na 7 TeV (většinou běží na nižší energie) což je celá polovina maximálního výkonu. I při běhu na 50 procent se jedná o zdaleka největší energie dosažené na podobném zařízení (dvojnásobek zatím největšího Tevatronu) a dostáváme se tak do oblastí fyziky, kde jsme jednoduše nikdy předtím nebyli. Odstávka na konci příštího roku, o které se ruďas zmiňuje není mimořádná odstávka kvůli poruše (že by byl LHC skutečně stroj času poslaný mimozemšťany a vědci věděli, že se za dva roky něco pokazí?), ale plánovaná roční pauza, kdy budou zpracovávány přelomová bezprecedentní data a okruh připravován na běh v dvojnásobné energii.

Pravděpodobně si teď říkáte, proč se zabývám článek s pokleslého internetového tisku. Nejde totiž jen o ruďas a internetovou zprávu s životností několik minut. Problém je mnohem obecnější. Na první místě je samozřejmě velký problém, že podobnou zprávu si pravděpodobně přečte obrovské množství lidí, jelikož se vyskytla na titulní straně seznamu a tím je šířena dezinformace do už tak dezinformované české společnosti.

 Z mého pohledu je ještě problematičtější  způsob informování o tak zásadním vědeckém projektu obecně. LHC je s velkou pravděpodobností, i pokud započítáme vývoj James Webb Space Telescope, tím nejdůležitějším co se ve vědě v současné době děje. Je to projekt který pravděpodobně naprosto zásadně posune naše chápání kosmu. Pravděpodobně víc než například Hubble Space Telespoce a to říkám zodpovědně na mysli s tím , že výsledky, které přinesl Hubble byly před 20 lety jednoduše nepředstavitelné. Z tohoto titulu by si veřejnost zasloužila být o tomto vědeckém experimentu informována, když ne častěji, tak alespoň pravdivě a v širším kontextu, aby byl jasná důležitost podobného počínání. LHC má také obrovský potenciál ukázat lidem hloubku a krásu vědeckého poznání vesmíru, kdy se zabývá obdobím několik piko-sekund po velké třesku.

Většina zpráv, nejen u nás, však informuje pouze o, dnes spíše domnělých, problémech LHC a jakoby poukazuje prstem na ty "poblázněné vědce" za jejichž "hračičku jsme vyhodili miliardy dolarů" (přesněji 9 miliard USD). A většinou se omezí na suché konstatování, že "tam hledají nějaký ten Higgsův bosson - ať už je to cokoliv." Obviňování CERNu potažmo vlád  a vědy jako celku z vyhazování peněz, které bychom mohli dát například na sport nebo v našem případě na korupci, na něco tak nepotřebného jako LHC je bohužel tím lepším případem z věcí, co se kolem urychlovače dějí.

Zní to strašlivě, ale je to tak. Podobné zprávy a dezinformace samozřejmě nahrávají ještě více psychopatickému přístupu k LHC jako k něčem nejen nepotřebnému, ale dokonce nebezpečnému. Mnoho lidí totiž zná LHC pouze z neuvěřitelně špatného filmu Angels and Deamons, který je adaptací ještě horší knihy nejpřednějšího "rozrývače záhad" dnešní doby Dana Browna. V tomto dílku urychlovač vystupuje jako stroj na výrobu ďábla eh pardon antihmoty. Od pocitu, že LHC může být skutečně nebezpečný, i přes v podstatě naprostou jistotu vědců, že při podobných energiích se zkrátka nic nebezpečného stát nemůže, není daleko k následující velmi nebezpečné a obvyklé úvaze, kterou jsem vytvořil jako komprimaci a parafrází typických výroků v debatách, někdy bohužel i na akademické půdě, o LHC a vědě obecně :

"Vědci sice tvrdí, ve své zabedněnosti a aroganci, že se nic stát nemůže, ale JÁ jim nevěřím. Podobná arogance je typickým projevem západní vědy, kdy si vědci "hrají na bohy" a zahrávají si z věcmi které člověku nepřísluší. JÁ si to myslím přesto, že věda tvrdí, že neriskuje. Respektive možná právě proto, jelikož západní věda je jen sociální konstrukt a nástroj moci, jejímž výsledkům a tvrzením není radno věřit a to více proto, že podobné tvrzení píši na internetu, který se jak víme nedá redukovat pouze na nějaké ty proudy fotonů."


Informace a zprávy o LHC v běžném tisku se tak často zvrhávají do pravého opaku toho čím by měly být. Místo podpory vědy a přiblížení fascinujících oblastí vědeckého poznání, je věda často nečím nepotřebným, co stejně jako celý urychlovač nefunguje a stojí hodně peněz. Kromě toho se zabývá nečím co člověku vůbec nepřísluší a beztak "ho to nezajímá". Šířením dezinformací (typu jako v "našem" článku) je tak podporována iracionalita a negativismus v přístupu k tak skvělému experimentu jako LHC. Nezbývá než doufat ze "facts on the ground", které přinese LHC v následujícíh letech změní nejen naše chápání vesmíru, ale i tento trend přístupu medií a laiků k urychlovači v CERNu.