Thursday 4 March 2010

Aerobic Rules, OK go.

Na týden jsem se opět odmlčel, jelikož jsem za a) vrozeně velmi líný a za b) se bohužel v Astronomii nestalo nic tak zajímavého, abych o tom měl chuť napsat. Pár událostí tu bylo, ale pouze bych papouškoval Space nebo Bad Astronomy, které se spolu s Newsletterem NASA papouškují navzájem:) Důkazem budiž zmíněný blog Bad Astronomy, kde musel Phil Plait z nedostatku psát o Star Treku a aplikacích o iPhonu (tfuj).

Tak alespoň zmíním nejnovější pecku OK Go. Tuhle kapelu naprosto zbožňuji, i když víc než jejich písničky obdivuji jejich klipy, které jsou absolutní originalita sama. Nový klip k písničce This Too Shall Pass měl premiéru před dvěma dny na youtube. Vybral jsem si ho proto, že je super a zároveň souvisí (nebo alespoň účastníci jeho výroby) s Astronomií víc než by člověk čekal.


Za prvé je velký úspěch, že se klip premiérově objevil právě na youtube a dokonce jde embedovat.
Klip je fantastický, ale co se týče hudby mám radši jejich rockovější (když už jsou rockova skupina) písničky, jako klasiku Here It Goes Again nebo tapetový klip Do What You Want.  Klip, resp. obrovskou Rube Goldberg Machine pro ně vytvořili chlapci z MIT a SynnLab, z nichž někteří pracují v NASA-JLT na projektu Mars Rovers. To znamená ANO ten přístroj skutečně fungoval, tak jak to vidíte v jedno-záběrovém klipu bez triků. Na složení podobné mašiny skutečně potřebujete opravdové inženýry (hodně inženýrů), kteří rozumějí fyzice. A i tak to jde trochu mimo moje chápaní. Každopádně je to důkaz, že fyzika dokáže být nejen těžká a fascinující, ale i neuvěřitelně zábavná a rytmická. Klip samotný byl natočený s pomocí jediné SteadiCam a jedná se o jeden dlouhý 4 minutový záběr bez střihu. To je samo o sobě (nejen u klipu) pozoruhodné. Pokud se chcete dovědět víc velmi vřele doporučuji článek na WIRED  s "making of videos" nebo web skupiny.

Edit: Po dalších mnohonásobném poslechu přehodnocuji postoj k hudební části písničky. Je úplně super! A ve srovnání s tím co může člověk běžně slyšet, ještě víc.