Wednesday 17 March 2010

Přístí zastávka - Strach a Hrůza?

S tím jak se představa lidského přistání na Marsu do roku 2030 rozplývá v dáli kvůli podfinancování tohoto odvětví v NASA a "změně priorit" Obamovy administrativy, obracejí se oči astronomů čím dál častěji k Marsovým měsícům.

Rád se  nechám se překvapit jakou "dlouhodobou" vizi Obama přednese za nedlouho při svém vystoupení na Floridě, ačkoliv jsem skeptický, protože Obama po sociálně demokraticku dokáže slíbit úplně cokoliv, aniž by si dělal těžkou hlavou s plněním oněch slibů. Nechci být příliš kritický a proto opakuji, počkejme si si na Kongres, který proběhne zhruba za měsíc na Floridě.

Pár fakt je však nutné zmínit. Panují obavy (jak o tom píše WSJ), zda se nebude jednat o dnes už již klasické Obamovo mlácení slámy a nepůjde spíše o pouze politický protiútok k umlčení jeho kritků v Kongeru, než o snaha dát NASA skutečný cíl. Otázkou také zůstává, jestli  Obama nepředstavil svojí "vizi" už tím, že zrušil program Constellation a zásadně nezvýšil přítok peněz do NASA, tak jak sliboval před volbami, shodou okolností také na floridském Space Coast Congress? Další otázka je, jak chce vlastně Obama představovat a udržet dlouhodobou vizi? Vzheldem k tomu, že jeho popularita strmě klesá už od samého začátku vládnutí a jeho přístup k NASA má silné odpůrce v Kongresu napříč stranami,  není mi moc jasné co chce v dalších třech letech (které budou dle mého názoru snad jeho posledni) změnit. Obamova reč nebude nejspíše nic světoborného, jelikož Charles Bolden (šéf NASA) už delší dobu zmiňuje let na Mars jako "nový" cíl NASA.

Asi zapomínám, že vize jsou pouze " vize" a jsou zásadně odlišné od skutků. Jelikož Obama nasliboval všem všechno a dokonce za to dostal nobelovu cenu míru (což je, když se podíváme na seznam laureátu za posledních 20 let, bohužel spíše urážka než ocenění) není možné se divit, že podobný přístup praktikuje i vůči NASA. Na druhou stranu, abych politckou část zakončil pozitivněji, je možné, že i samotná pevná vize by mohla NASA v současné situaci pomoci, jelikož je důležité mít cíl a pevný bod směřování, jak bylo řečeno na včerejší panelové debatě v New Yorku. Můj striktně realitický přstup ke slibotechně Obamovi také otvírá velmi optimistický výhled, že jakýkoliv posun od součásné situace bude veskrze pozitivní.

Od vesmírné politiky, ale zpět k vesmíru. Jelikož není v současností vůbec jasné kdy a jak se dostat na samotný Mars, někteří vědci přicházejí s návrhy na přistání na jedno z mesíců Marsu (Fobos, Deimos). Výhod je oproti Marsu několik. Především velmi nízká přitažlivost (a tím minimální uniková rychlost- 40km/h) těchto měsíců by umožnovala misi s přistáním a návratem na tyto měsíce se současnou technologí bez větších problémů a investicí.

Augustinova zpráva, která byla hlavní záminkou Obamy ke zrušení programu Constellation, například navrhovala přistání na Fobu, jež by nám umožnilo robotické mise na Mars ovládané z tohoto měsíce a pozorování povrchu teleskopem. Není mi úplně jasné proč bychom měli přistáva na měsíci Marsu kvůli robotickým misím (které jsou na Marsu 3 a další se v blízké době chystají) a nebo abychom mohli Mars pozorovat z blízka teleskopem. Pilotovaný let na Mars by měl hlavně obrovskou symbolickou hodnotu. Let na kus kamene velký 20km a pozorování Marsu z dalekohledu, které můžeme provádět ze dvorečku, by mohlo mít dopad přesně opačný-stejně jako znuděnost běžné společnosti lety raketoplánů.

Úkolem přistání na Marsu by měla být inspirace nových generací k zájmu o vesmír a studiu vědy, tak jako tomu bylo s misemi Apollo. Jedině lidská posádka na Marsu nám také bude moci poskytnou dostatečná data a ujištění o současné či minulé existenci života na Marsu, jež považuji pro lidské poznání za naprosto zásadní. Ačkoliv jsme si dnes,  například podle knihy prof. Irwina Life in the Universe, jisti tím, že ve vesmíru existuje život se stejnou pravděpodobností jako jsme věděli, že země je kulatá ještě předtím než ji Magellan obeplul. Proto je jasné, že ať najdeme na Marsu cokoliv, bude to neuvěřitelně zajímavé.

Jednoduše a pěkně vyjádřil důležitost zkoumání života na Marsu Robert Zubrin, inženýr NASA:

"This is truly grand science and it's truly worth spending some money and risking human life to achieve," he said.

Nevýhod je tak dle mého názoru mohem více, ale samozřejmě jenom v případě, že by měl let na například Fobos znamenat určitou "časovou resignaci" na přistání na samotném Marsu. Měsíce, jak ty Marsovy tak ten náš, nyní můžou vytvářet zajímavý mezikrok, ale neměli by být příčinou a důvodem pro oddalování "skutečného" cíle, jimž musí být Mars a planety za ním.

Když už píši o měsíci Fobos, je dobré zmínit, že Ruská vesmírná agentura plánuje vyslaní přistávacího robotického modulu Grunt na Fobos v roce 2011 a již od roku 2008 jsou vytipována přistávací místa (viz obrázek níže). Důvodů je hned několik. První je samozřejmě průzkum pro potenciální pilotované přistání a dalším naše nejistota ohledně skutečného původu (důvodu vzniku) tohoto měsíce. Nejzastávanější hypotézou je vznik kumulací "odpadu" na oběžné dráze Marsu či asteroid "lapený" gravitací Marsu, kvůli silné podobnosti měsíce s tzv. C-type Asteroidy. Fobos a Deimos (česky strach a hrůza - synové boha války Area/Marta) jsou dva poměrně malé měsíce nepravidelného tvaru s nejasným původem a Phobos je ten větší z dvojice (o rozměrech 26.8 × 22.4 × 18.4 km). Phobos Obýhá v těsné blízkosti Marsu (cca 9733km), jak vidíte na animaci.

 Skvělou práci nyní odvádí sonda Mars Expres Evropské vesmírné agentury (ESA), která 7. března nafotila při průletu zdaleka nejdetailnější snímky tohoto měsíce. Snímky a animaci průletu sondy ME se můžete prohlédnout přímo na stránkách ESA nebo nejdetailnější snímek na dnešním Astronomy Picture of  the Day, kde se dozvíte i další zajímavosti přímo o tomto měsíci.

Musím řící, že mám skutečně velkou radost jak je v poslední době mnohem více slyšet o agentuře ESA a skvělé práci, kterou odvádí. Některé z nejzajímavějších událostí v astronomii v poslední době byly právě výsledkem práce vědců v ESA. Na závěr tak doufám, že jako pesimista budu příjemně překvapen výsledky kongresu na Floridě a že po podrobném průzkumu měsíců Strach a Hrůza lidmi bude rychle následovat jejich otec Mars.

-Obrázek: vyznačené místa pro přístání modulu Grunt.-


Credits: ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum)


Některé další podrobnosti k Marsovým měsícům se můžete dočíst na ESA, Space, nebo Wired Science