Sunday 14 March 2010

Happy Pi Day!

Jak jste si většina jistě všimla dnes slavíme Den Pí (π). Letos poprvé mění logo i Google a to už něco znamená!

Řecké písmeno π je symbol pro matematickou konstantu poměru obvodu kruhu k jeho průměru. Tento poměr je pro všechny průměry kruhu přibližně stejný:
Pí je číslo iracionální, což velmi zjednodušeně znamená, že na desetiná místa pokračuje do nekonečna bez opakování. Proto ta spousta teček za malou ukázkou čísla pí. V současné době jsme schopni s pomocí počítače vyčíslit až 2.7 BILIONŮ desetiných míst čísla pí. Co se týče výpočetní kapacity lidského mozku rekord v memorování a recitování desetiných míst čísla pí prozatím drží čínan Lu Chao který odrecitoval bez chyby za 24 hodin a 4 minuty 67.890 desetiných míst čísla pí.

Pí a jeho přibližné hodnoty jsou známy už od starověku. Velmi přešně však číslo π aproximoval Archimédés ze Syrakus. Proto je mi také číslo pí tolik blízké, jelikož mě vznik moderního myšlení a vědy v antice zajímá profesionálně. Archimédes žil ve 3. století a byl geniálním vědcem na poli fyziky matematiky a astronomie. Aproximace čísla pí, která byla nejpřesnější až do roku 1615 není jeho jedinou velikou zásluhou. Přesnější výpočet provedl až Ludoplh Van Ceulen.

Archimédes je symbolem vrcholu vědeckého myšlení v antickém světě po přelomovém příklonu k racionalitě, experimentu a vědě (4.stol BC). Tento úžasný vývoj pokračoval více méně dalších 400 let (sestupnou tendencí) a potom byl na celých 1500 let přerušen právě až do 17. století, kdy znovu začal explozivní vývoj především ve fyzice a astronomii, postavený na pevných základech z 3 stol. BC položených Archimédem, Aristarchem a mnoha dalšími.

Jen steží si představovat, jak by mohl dnešní svět vypadat nebýt patnácti set let nevědomosti, iracionality a fanatismu. Osobně si rád představuji, že bych na dovolenou místo za památkami řecké antiky jezdil do soustavy Proxima Centauri. Abych byl alespoň trochu spravedlivý i období "středověku" přineslo množtví skvělých křestanský, židovských a muslimských mystielů, kteří bohužel dle mého názoru spíš potvrzovali pravidlo. O příčinách takového nešťastného vývoje můžeme jistě spekulovat, to by však bylo smutné téma a nehodí se pro veselou oslavu Dne Pí.


Jak Den Pí oslavit? Myslím si, že je čas slavit Den Pí originálnějším způsobem než jen memorováním čísla Pí. Způsobů je mnoho, skvělé nápady si můžete přečíst zde, popřípadě jsem přetvořil pár návrhů vhodnějších pro naši jazykovou oblast: Proto běžte a snězte k obědu skvělou zzu, zaběhněte sikilometrů po venku a přitom můžete nakrmit nějaké ty štuchy (pokud nevíte co je Pištucha potom povinně video ZDE- Pištucha je totiž můj zvířecí maskot Dnea také ať víte, co krmíte). Především ale bežtě večer, stejně jako já, slavit Den na vo.


Na závěr zpět k číslu pí. Možná někoho napadne proč tento den vůbec oslavovat? Pí je jednou z nejzákladnějších konstant matematiky a hraje velmi důležitou roli v mnoha vzorcích a výrazech. Namátkou je pí esenciální v geometrii, analýze, pravděpodobnosti, statistice a pro mě především ve fyzice v Einsteinových rovnicích Obecné teorie relativity:

V Den Pí se také narodil právě Albert Einstein, oslava Dne Pí je tak oslavou lidské racionality, vědy a nebojím se říct používání mozku ve snaze pochopit kosmos. Není jistě také náhodou, že v tento krásný den má narozeniny i blog Filipa Tvrdého;)


Edit: Pro matematické enthuziasty stojí za to oslavit i Pi minutu a vteřinu tedy dnes v březenu 14. v 1:59:26 pm. Nejdůležitější však je pro všechny "science geeks" Pi Day slavit a proto jestli můžete Den Pí šiřte a slavte ať nám tradice neskomírá!