Tuesday 9 March 2010

Empire of the Sun

Včera mi došlo, že popularizačních pořadů o vědě a obzvláště o astronomii, která má obrovský potenciál zaujmout, není nikdy dost. Časy legendárního seriálu Cosmos Carla Sagana jsou bohužel ty tam i s nadšením pro vesmír, které trvalo alespoň ještě patnáct let po konci programu Apollo.

Cosmos je velmi unikátní a možná v dohledné době neopakovatelný femoném. Zůstává i po dvaceti letech, během kterých došlo k naprosto neuvěřitelnému rozvoji lidského poznání o vesmíru, stále obrovsky silným poselstvím, které potřebuje po obsahové stránce jen pár revizí a je velmi bohatý co do prorokování událostí ve vědě (jak říka Anne Druryan- manželka Carla Sagana). Skutečně, Cosmos je více než jen popularizační seriál o astronomii s krásnými obrázky vesmíru. Je to poselství o vesmíru a našem místě v něm a o úžasně silném  nástroji našeho poznávání překrásného kosmu: vědě. Jelikož jsem na Cosmu vyrůstal, za což patří dík mým rodičům, velmi mě překvapilo, že u nás tento třinácti hodinový dokument nejenže nikdy nevyšel, ale skoro nikdo ho nezná!

Možná je to kvůli existenci lokálního o deset let staršího a co do kvality naprosto neporovnatelného odvaru Cosmu, Okna vemíru dokořán, který absolutně postrádá širší agendu a přesah. Čemuž se nemůžeme divit, vzhledem k totalitnímu prostředí v nemž vznikal a na druhou stranu přihlášení se Jiřího Grygara k náboženství  a jeho tvrzením , že mezi vírou a vědou není rozpor! Přihlášení se Grygara k víře považuji za neštěstí české populární vědy. Osobně si nemyslím, že by naše "obdoba" Carla Sagana či Briana Coxe (aťuž je to kdokoliv) měla vydávat knihy typu Věda a Víra a být stálým hostem víra.cz a v podstatě hlavním "racionalizátorem" náboženství u nás. Abych profesoru Grygarovi příliš nekřivdil nechci rozhodně zpochybňovat jeho odbornost na poli astrofyziky a musím říct, že velmi obdivuji jeho postoj k loňskému udílení ceny Česka hlava, stejně tak jeho vůdčí roli v české verzi klubu Skeptiků.

Cosmos stále ještě není dobře dostupný u nás, ale naštěstí existuje skvělá stránka Cosmolearning, která shromažďuje dokumenty, fotky a pořady o vědě. Je to počin sice pravděpodobně trochu na hraně autorských práv, každopádně naprosto skvělý a obdivuhodný. Zde můžete sledovat všech 13 dílu Cosmu online!

Pokud patříte k většině Čechů, kteří Cosmos neznají, jistě vás velmi překvapí kvalitou zpracování vzhledem k roku výroby (1979) a okouzlí svým poselstvím.Cosmos je, jak jsem zmínil, unikátní právě proto, že nepojednává " jen" o našem poznání kosmu, ale nese sebou silné humanistické poselství a intenzivně se věnuje právě životu na zemi a jeho vývoji a v neposlední řadě naše poznání a predikce zasazuje do širšího kontextu.



Může se však stát, že vám tento seriál nepřijde dostatečně přitažlivý a aktuální. Je to, k mému obrovskému podivu, jedna z častých výtek nejen mladší generace vůči této sérii. Jelikož, ač je mi to líto, čas Carla Sagana už opravdu minul a je potřeba stále nových dokumentů, které popularizují a ukazují lidem krásu vědeckého poznání. Lídrem na tomto poli se po amerických televizích v 90. letech stala především BBC. Za následovníka Cosmu můžeme považovat například Space se Samem Neilem, který byl sice vizuálně velmi zajímavý, ale chvílemi dost "přeplácaný" a bez většího vědecko-popularizačního přesahu. Proto jsem velmi napjatě očekával nový seriál Wonders of the Solar System na BBC 2 z produkce Andrew Cohena, který má na starosti takové klasiky jako Horizon nebo satirický pořad I don´t believe in Science. Průvodcem je Brian Cox, britský částicový fyzik, který je hlasem a tváří experimentu ATLAS na LHC. Je často označován za "rock star physicist".

Velkým problémem pořadů "po Cosmu" je absence moderátora, průvodce a scénáristy typu Carla Sagana, na nemž úspěch série vždy stojí a padá. Nikdo se bohužel nedokázal ani přiblížit jeho zápalu a srozumitelnosti. Přestože Briana Coxe velmi obdivuji, jeho pořady a vystoupení mám moc rád, oproti Carlovi mi u něho vždycky "něco" chybělo.

Nyní,  po shlédnutí prvního dílu Wonders of the Solar System, mohu naprosto zodpovědně a s klidným svědomí říci: máme nového skutečného krále populární vědy! Již delší dobu jsem při sledování podcastů s Coxem začínal mít dojem, že kvalitativně míří tenhle "mladík" skutecně vysoko. Coxův projev a zápal je úžasný a ze všeho nejvíce upomíná právě na Sagana. Nová série BBC je to nejlepší a "nejdojemnější" co jsem od třináctého dílu Cosmu a Pale Blue Dot viděl. Spojuje se zde velmi atraktivní vizuální stránka, naše poznání sluneční soustavy a její záhady s událostmi a prostředím na Zemi. Dokument také má, jak Brian Cox hrdě přiznává v podcastu Science Weekly, silnou humanistickou a pro-vědeckou agendu. Hurá!

Série u nás bohužel není dostupná a čekat na to, až se česká televize uráčí, může být dlouhý a bolestivý proces. Pokud tedy nemáte na kabelové televizi přístup k BBC 2, tak pro ty odvážnější přikládám odkaz na torrent, z kterého si můžete první díl stáhnout a také zde budu updatovat další díly a sledovat Cosmolearning, kde budou, jak doufám, první díl brzo vyvěšen. Teď už nám nezbývá než se tešit na druhý díl, který bude dávát BBC 2 15.března v 22hod. našeho času. Zatím si užijte alespoň trailer na tuto sérii:


Live Long and Prosper!

edit: Přemýšlel jsem co je v projevu Coxe a Sagana tolik podobné a potom mi to došlo. Je to onen neuvěřitelně nakažlivý optimistický a "přiblble zamilovaný" úsměv, když mluví o krásách kosmu.