Tuesday 30 March 2010

Dead or Alive?

Dnes ještě čtvrté pokračovaní reklam na sérii Briana Coxe Wonders of the Solar System.

Jen velmi stručně. Aktuální díl je naprosto fantastický! Zatím mě nadchnul nejvíce z celé série, možná také proto, že obsahuje mix témat, která mám velmi rád.

Témata jsou vulkanická činnost, meteority, Mars a Jupiter se svými měsíci.
Jde především o geologickou sopečnou činnost na které je závislí život na zemi, stejně jako na energii z naší hvězdy, a zároveň dokáže být smrtící jako na Venuši.

Nejdříve nám Cox předvádí krásné srovnání Gran Canyonu s Valles Marineris na Marsu. Podobnost je naprosto úžasná s tím rozdílem, že Gran Canyon je ve srovnání s Marineris pouhá rýha.



Nejkrásnější ale je, pokud si uvědomíme, že útvary podobné Valles Marineris nebo Grand Canyonu dokáže vytvořit erozivní činnost vody za pouhých několik milionů let.

Další destinace kam nás Brian Cox zavede je Hawaii (už jistě chápete proč je to můj nejoblíbenější díl). Hawaii je kompletně sopečného původů, ostrovy jsou vlastně hory magmatu vystupující z moře. Mauna Loa, na které jsou jedny z našich nejznámějších a doposavad nejúspěšnějších observatoří (začnou ji pravděpodobně konkurovat observatoře jako VLT ESA v Chile, ačkoliv na Hawaii jsou lepší meteorologické podmínky). Mauna Loa však je zajímavá ještě z dalšího důvodu, jedná se o nejvyšší horu na zemi. Ano, Mount Everest nedrží rekord jako nejvyšší hora, ale jako nejvyšší pevninská vyvýšenina. Nejvyšší horou je Mauna Loa se svými 10.099m výšky od mořského dna. Je to však opět pouhý prcek oproti nejvyšší hoře naší sluneční soustavy a ve skutečnosti i nejvyšší hoře jakou známe Olympus Mons na Marsu.


Jedná se o vulkanickou vyvřelinu o výšce více než 20 kilometrů a pozůstatek  bouřlivé minulosti Marsu, který byl kdysi stejně geologicky aktivní jako země.

Další zastávkou je Jupiter, jako náš vesmírný štít a zároveň gravitační obr vrhající našim směrem objekty z pásu asteroidů. Je to tedy průvodce se dvěma tvářemi. Na jednu stranu je považován za nutnou podmínku rozvoje komplexnějšího života na zemi, jelikož zachycuje větší objekty, na druhou stranu na nás vrhá menší jaké způsobili například Barringerův kráter v Arizoně.
(průměr 1.25 km, vytvořen asteroidem o melikosti cca 40m)

Cox tak ukazuje, že Jupiter na nás má skutečně vliv, ale ne jako v šarlatánské astrologii. Jde o vliv mnohem zásadnější, který formoval a bude formovat tvář naší planety, ale především života na ní.

Stejné fyzikální zákony, které umožňují komplexní a úžasný život na zemi, vytvářejí fantastické, ale neuvěřitelně nepřátelské podmínky na nejrůznějších místech v naší Sluneční soustavě. Porovnání míst ve Sluneční soustavě nám poskytuje unikátní perspektivu na naši zemi a nás samotné. Cox sice nepoužívá tolik humanistických výzev a krásných metafor jako Carl Sagan, ale stejný humanistický a pozitivní přístup je implicitně silně přítomný v tom, co nám ukazuje.

V naší kosmické laboratoři (jak Cox Sluneční soustavě říká) vidíme, jak ty nejmenší změny v podmínkách a okolnostech vedou stejné zákony přírody ke stvoření těch nejrozmanitějších a nejrozdílnějších divů kosmu. A to je zázrak, zázrak fyziky!

A jako vždy, link na Torrent v HD ZDE