Monday 29 March 2010

Mars Rovers Rules

O tzv. Mars Rovers jsem tu už několikrát psal. Naposledy se do medií více dostaly díky Spirit, která byla od minulého května zapadlá (o roverech píšu záměrně v ženském rodě-jelikož všechny "spacecrafts" jsou ženského rodu po vzoru lodí). Dnes je ze Spiritu stacionární vědecká stanice a Opportunity právě v těchto dnes láme svoje vlastní rekordy.

 Opportunity byla kvůli hysterii (jakkoliv jsem rád, že se o roverech psalo) kolem Spiritu trochu opomíjena. Situace v zimě byla poměrně zvláštní, jelikož rover bych zapadlý už půl roku  a všichni zainteresovaní v NASA měli velmi pozitivní přístup.
(Opportunity Rover; credit JPL)

A není se čemu divit, jelikož za a) nešlo o jak nyní vidíme (a chlapci z JPL věděli už předtím) o konec Spiritu b) i tak oba rovery překonali více než 20krát svoji předpokládanou životnost c) na Marsu má JPL stále mobilní Opportunity, které v těchto dnech překonala hranici 20 ujetých kilometrů. Naprosto skvěle situaci na konci ledna vystihl Phil Plait. Stejně tak já jsem velmi oceňoval skvělý a nanejvýše vědecky optimistický přístup lidí z týmu Mars Rovers, část prohlášení jsem citoval např. zde.

Tým Mars Rovers z Jet Propulsion Laboratory, jejichž práce za posledních pět let naprosto změnila naše poznání Marsu před 4 dny obdržel cenu International Space Operations Award. Cenu si budou přebírat přesně za měsíc ode dneška.

Zpět k Opportunity. Neoprávněnost opomínání Opportunity nám naznačuje i fakt , že kombinovaná ujetá vzdálenost roverů je nyní 27.5 kilometru a z toho ujela Opportunity 20 km a rozhodně to ještě neplánuje zabalit! Na obrázku výše vidíte trasu Opportunity s finálním bodem před několika dny (17.3.). Dnes je rover zhruba o 230 metrů dál na jih. Rover směřuje zhruba směrem ke kráteru Bopolu (podobný kráteru Mojave, jehož animaci si můžete prohlédnout zde) a tady můžete vidět aktuální výhled roveru:
(credit;JPL- horizont je cca 65km vzdálený a je vidět hrana kráteru Bopolu)

Opportunity již prozkoumala několik kráterů kolem rovníku a nyní bude pokračovat po rovinaté pláni.  v současnosti se hlásí a posílá data každý týden a za několik týdnů bude kvůli hybernovat kvůli marťanské zimě stejně jako její sestra Spirit. Nezbývá než doufat, že Opportunity pod vedením Mars Rovers Team rozšíří původně plánovanou ujetou vzdálenost 600 m (opakuji v současnosti ujela přesně 20.0433 km) alespoň o dalších 12 kilometrů aby se dostala k roveru Endeavour.

Rovery samozřejmě poslaly neuvěřitelné množství fantastických fotek. Nebudu to tu s nimi polepoval. Podívejte se zde sami a žasněte nebo také zde. Pokud máte doma papírové 3D brýle (investici za 50 kč v každém pc shopu vřele doporučuji!) určitě si užijete velké množství stereoskopických snímků v předchozích odkazech nebo přímo na NASA.